Over PD

Silat Perisai Diri

Silat Perisai Diri (vaak afgekort als PD) is een complete verdedigingskunst gebaseerd op behendigheid en snelheid i.p.v. brute kracht en agressie. Onder de bezielende leiding van de grondlegger R.M.S. Dirdjoatmodjo heeft de PD zich ontwikkeld tot een gerespecteerde gevechtskunst die vele duizenden beoefenaars telt in Indonesië, Australië, Duitsland, Groot Brittannië, Zwitserland, Japan, de VS en Nederland.

De stijl kenmerkt zich door rechtopstaande houdingen en abrupte bewegingen die, in combinatie met de arm- en beentechnieken, zeer handige en effectieve verdedigingen opleveren. De bewegingen zijn zeer dynamisch en gebaseerd op karakteristieke eigenschappen van dieren en mensen. Elk van deze bewegingen wordt met de hoogste snelheid en kracht ondernomen en is een reactie op alle acties die de aanvaller maakt. Met rechtstreekse of cirkelende bewegingen worden de bedoelingen van de aanvaller uitgelokt, ontweken, gestopt of gevolgd. Hierbij wordt gepoogd een keihard contact met de charge van de aanvaller te vermijden.

Trainingsmethode

Blijven trainen zonder blessures is het uitgangspunt in PD. De technieken zijn zo ontwikkeld dat ze op veilige wijze uitgevoerd en bestudeerd kunnen worden. Er wordt een unieke trainingsmethode gehanteerd waarbij de reflexen worden geoefend en de energie zo effectief en efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Deze methode noemen we Serang/Hindar (aanvallen/ontwijken) waarbij de leerling de houdingen, de snelle verplaatsingen en de anatomische wapens leert gebruiken. Uniek daarbij is dat bij het ontwijken of verdedigen van de aanval steeds de rug van de tegenstander wordt opgezocht. Op die manier wordt het voor de aanvaller niet alleen moeilijker om een nieuwe aanval te plaatsen maar zetten we de tegenstander ook meteen ‘op slot’ en brengt het de PD beoefenaar in een ideale positie voor een counteraanval.

Fysiek en mentaal

Toenemend uithoudingsvermogen, souplesse en spierontwikkeling ontstaan als een natuurlijk gevolg van de training, maar zijn geen doel op zich. Perisai Diri is niet afhankelijk van lichaamskracht om effectief te zijn. De bewegingen ontstaan vanuit optimaal gebruik van lichaam en geest tezamen. Hierdoor kan een sterke kracht worden ontwikkeld, die niet is gekoppeld aan de lichamelijke kracht van de beoefenaar. Perisai Diri kent een breed aanbod van trainingsmethoden en is daardoor toegankelijk voor vrouwen en mannen van alle leeftijden.

Op een gevorderd niveau bestaat ook de mogelijkheid zich verder te bekwamen in gewapende technieken. Daarnaast is er een verdieping mogelijk in meditatie- en ademhalingstechnieken voor verbetering van de gezondheid en versterking van de innerlijke kracht.

Over onze vereniging

De vereniging “Keluarga Silat Nasional Indonesia Perisai Diri, commissariaat Nederland” is eind 1979 opgericht. Het doel is de sport op de oorspronkelijke wijze te beoefenen, te verbreiden en contact te houden met de moederstijl in Indonesië.

Er wordt lesgegeven door gekwalificeerde trainers en assistent-trainers, die de lessen zo indelen dat conditie, kracht, soepelheid en zelfverzekerdheid van de PD-er worden vergroot. Door de oorspronkelijke Indonesische termen voor de bewegingen te gebruiken wordt de originaliteit van de stijl zoveel mogelijk gewaarborgd en sluiten de trainingen aan op de manier waarop deze in Indonesië wordt gegeven. Daarnaast worden regelmatig leraren uit Indonesië overgevlogen voor het op peil houden en verrijken van de originele PD-technieken.

Het commissariaat Nederland organiseert, naast de reguliere trainingen en wedstrijdtrainingen, ook examens, toernooien, trainingsweekends en workshops. De vereniging staat officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en is lid van de Nederlandse Pencak Silat Bond (NPSB).

Reacties gesloten